via - pavilions

carshalton, london, UK

 

An existing detached house had poorly considered and badly arranged extensions, sheds and outbuildings which resulted in a compromised garden that felt much smaller than it was.

The poorly built structures are demolished, releasing the existing house and garden.  Two pavilions are then proposed within the enlarged garden.  These new structures are uniform and sharply detailed in contrast to the irregularity of the existing house, they are also lifted above the ground allowing the garden to continue under them exemplifying its expanse.  Connecting the existing house, pavilions and garden is a linear circulation zone referencing a Roman road or via that acts as a processional route tying together the different experiential qualities of spaces along it.