outhouse-in_con_form_architects_01.jpg
 
 

OUTHOUSE-IN

St.JOHN’s WOOD, london, UK

 

This one-bedroom flat is part of a subdivided Georgian terraced shop building. It is one of several flats accessed by a shared hallway with a Health Food Café below. As a result of erratic previous development an existing outhouse extension, currently used as a study/small bedroom, is disconnected from the main flat completely. Accessing this space requires one to awkwardly pass through the communal staircase.

The brief was to reconnect the outhouse extension and improve the quality of the space. The design utilises a new wall as a connecting device between the spaces, creating apertures that allow light into the inner spaces. The connecting wall is read as a placed object providing relief from its brickwork environs.

The bathroom is moved from the centre of the plan into the newly constructed rear extension, enlarging the bedroom and providing a better connection to the front reception room. The new bathroom within the outhouse is formed around a solid concrete base with bespoke made bathroom furniture. As the flat is quite small, connectivity and views through spaces are key, bespoke pivot doors provide flexibility and allow the expansive depth of the flat to be revealed.

 
 
 
outhouse-in_con_form_architects_02.jpg
 
outhouse-in_con_form_architects_03.jpg
 
outhouse-in_con_form_architects_04.jpg
 
outhouse-in_con_form_architects_05.jpg
 
outhouse-in_con_form_architects_06.jpg
 
outhouse-in_con_form_architects_07.jpg
 
outhouse-in_con_form_architects_08.jpg
 
 
 
Existing 1F Plan.png
 
Proposed 1F Plan.png
 
 
 
outhouse-in_con_form_architects_09.jpg
 
outhouse-in_con_form_architects_10.jpg